Putat
Ni pun sejenis tumbuhan ulaman yang dah hampir pupus. Jarang orang tanam , cuma kutip dari habitat liar saja.
Ni salah satu ulam feberet saya dari zaman kanak kanak sampailah sekarang .
Yang biasa dimakan ialah pucuknya dan buahnya yang muda dibuat ulam. Kalau di utara pucuknya dibuat perencah laksa bersama bawang dan cili yang tabur kat ata tu. Memang sedap rasanya kelat kelat lemak .
Pokok putat ni biasanya tumbuh di kawasan tanah lembap samada tepi laut, tepi sungai, tepi paya atau tepi sawah. Tapi ada juga putat hutan yang tumbuh di tanah tinggi di tepi jeram. Saya ada jumpa di tepi jeram Sungai Liang di Raub Pahang dulu.
Sekarang ni susah nak jumpa, jarang ada dijual. Cuma kadang kadang saya terjumpa orang jual di pasar tani atau pasar malam. Pucuknya satu ikat rm 1. buahnya sekitar 5 biji rm 2. Buahnya pun sedap dibuat ulam rasa rangup, sedikit kelat dan lemak , cicah dengan sambal belacan memang terangkat.
Ni pun patutnya petani kita tanam secara komesial , ada potensi untuk tambah pendapatan. Ia berbuah sepanjang tahun , jadi stok sentiasa ada. Kalau ada 50 pokok pun dah sangat berbaloi untuk buat pendapatan sampingan.
Comments
Post a Comment